Slackware и udev

Както споменах Slackware е най-използваната от мен дистрибуция по простата причина, че е една от най-стабилните (по мои тестове), въпреки че е малко недодялана, но може би точно в това се крие силата на Slack;) За съжаление от време на време сериозно ме разочарова поддръжката и пакетите, които се пускат и най-вече липсата на наследяемост. Днес станах свидетел на още един такъв бъг – в udev пакета.

Преди няколко дни закупих на старо Intel Workstation с двупроцесорен Xeon, веднага му сложих Slack 12.0 и днес го ъпдейтнах към 12.1. Рестартирах машината, тъй като ъпгрейда беше сериозен и включваше много пакети, включително и на ядрото. Машината обаче не стартира! Ядрото пищеше, че не може да mount-не скъзи диска и това при положение, че преди няколко секудни самото ядро се бе заредило от него;) След дълго ровене намерих проблема, оказа се липсата на udevtrigger (/sbin/udevtrigger: No such file or directory). Проверих стария пакет от slackware 12.0 и новия от slackware 12.1 – оказа се, че udertrigger липсва в новия пакет! За сметка на това startup скриптовете си го търсят.

След гуглене по проблема се оказа, че udevtrigger се мигрира към udevadm. Защо обаче init скрипта си търси udevtrigger – не знам. Проблема реших временно като върнах стария пакет udev от slackware 12.0.

Това е вторият случай на проблем с udev. Първият беше при преминаването към udev инициализация на устройствата. (slack v9 или v10).

П.С. Сега забелязах, че инж. Тони е писал в последната версия;) (брой) на онлайн изданието HomeLinux за особеностите при зареждане на Slackware. Въпреки, че няма нищо общо с проблема ми, вярвам че статията ще е полезна за неопитните фенове на Slackware!

edit 2008.10.13
Проблема се решава като в директорията /etc/rc.d/ се преименува файла rc.udev.new към rc.udev

2 Responses to “Slackware и udev”

  1. go_fire says:

    Само искам да добавя, че това е последният брой, който Тони е успял да превърне в html. Бавно, но сигурно всички броеве ще се прехвърлят. А най-актуланият брой винаги си го има на homelinuxpaper.org, vestnik.hbcom.info и home-linux.hbcom.info. В действителност трите адреса сочат едно и също съдържание. Просто още не е уточнено точно какъв домейн да ползва вестника и май станаха повечко, но всеки с недостатъци.

  2. Марио says:

    Има го и тоя момент – това не е единствената несъвместимост на пакетите, особено предвид много dependencies, които са необходими за теглене при новите пакети (стандартно за Slack, де, но непотребно при други дистрота с package системи).

Leave a Reply

CommentLuv badge