Колко трафик ще е необходим за сайта ми?

Този пост е част от поредицата “Какви ресурси са необходими за един сайт”.

На кратко формулата за изчисляване на необходимия трафик е следната: среден размер на трафика от една импресия по броя на импресиите на месечна база.

Най-лесният начин да разберете какъв трафик генерира едно посещения на сайта ви е чрез AddOn-а Web Developer за FireFox (същия работи и под Flock и SeaMonkey).
От менюто “Information” изберете “View Document Size”:

Няколко секунди (или ведната в зависимост от сайта и възможностите на компютъра ви) след това ще видите общата разбивка на свалените файлове:

Тоест браузера е свалил 172kb (или 284kb след разкомпресиране).

Добре е да изтествате различните видове страници в сайта си – така ще намерите средна оценка на трафика. Ето за пример с noTrial.Info:
home page – 192 KB
новина – 373 KB
страница на програма – 166 KB
анкета – 82 KB
блог – 86 KB

Средно за сайта се получава приблизително по 180kb на импресия.

Сега остава да преценим какви са очакванията ни за развитието на сайта. Ако приемем, че прави по 1’024 импресии на ден, то това са 180кб по 1024, което е равно на 184Mb на ден или 5.7Gb на месец.

Сметката е силно относителна, тъй като дадена част от сайта може да е много по-посещавана от друга. Все пак това е някаква основа, даваща възможност за преценка на минималния необходим трафик. Препоръчвам ви винаги да сте запасени за да няма неприятни изненади за посетителите ви!

2 Responses to “Колко трафик ще е необходим за сайта ми?”

  1. Не е точно така, защото браузърите кешират картинките и CSS-ите и реално използваният трафика ще е много по малко. Сметката в вярна, ако имате само уникални посетители или посетителите си чистят кеша след всяко разглеждане на страница.

  2. Марто says:

    Напълно си прав, но желанието ми е да дам някаква насока за оценка на необходимия трафик.
    Освен кеша има и други относителни фактори, които няма как да бъдат сметнати преди реалната работа на един сайт.
    В крайна сметка идеята на статията е за основно планиране на трафика, а не за 100% предвиждане.

Leave a Reply

CommentLuv badge