timestamp в текстово поле?

От няколко месеца използвам един доста полезен и явно популярен плугин StatPress. Преди известно време писах как може да се оптимизира, така че да не изкарва питанки на мястото на кирилицата при преглед на статистиките.

Днес случайно преразгледах таблицата на StatPress – правят впечатления някои безумно подбрани полета:
timestamp е от тип TEXT, както и полетата за IP адреса, date, time – всъщност всички полета са от тип TEXT въпреки, че е абсолютно ясно, че в 90% от тях не може да се съдържа повече от 255 знака, според спефицикацията на web адресите. Безумно разхищение на ресурси е да се слага TEXT на мястото на VARCHAR или CHAR при положение, че съдържанието никога не минава 255 знака! Викам си простено им е – нали пишат opensource. И без това труда им е безплатен, трябва ли да ги съдя, че е и некъдърен… Както и да е, реших да оправя бозицата и ъпдейтнах всички полета от TEXT към VARCHAR, след което пуснах ъпдейт на статистиката. Веднага ми направи впечатление “Updating table struct wp_statpress… done”. Както си и помислих – скрипта върна таблицата в предишното й състояние! O ужас, о безумние!

В една единствена таблица с 16 полета виждам толкова много основни грешки:
– на първо място поставям грешно избрания тип на полетата (всички за TEXT, а съдържанието им се побира във VARCHAR)
– на второ място поставям липсата на ключове – има само един UNIQUE KEY с auto_increment, който е напълно излишен. Трябва да спомена и отновно безумния избор на UNIQUE вместо PRIMARY!
– на трето място поставям избора на default колацията (utf8_general_cilatin1_swedish_ci) вместо стриктното оказване на utf8_general_ci!

Като цяло мнението ми е, че при такава структура на таблицата, блога който я ползва ще бъде приятно съборен от размера й след няколко години, ако блога е слабо посещаван или след няколко месеца при един силно посещаван блог!

2 Responses to “timestamp в текстово поле?”

  1. napster says:

    Е да се радвам, че аз използвам само няколко плъгинчета. Основните, нищо повече!

  2. Марто says:

    Колкото повече плугини, толкова по-добре за блога и толкова по-зле за хостинг доставчика!

Leave a Reply

CommentLuv badge