Adsense Competitive Ad Filter

Competitive Ad Filter е лесен начин за филтриране на нежелани реклами.

Още преди години при първото поставяне на Adsense използвах Competitive Ad Filter за да филтрирам рекламите на конкурентните сайтове 🙂

Днес използвам същия филтър за да разкарам твърде евтини кампании или тези, които не са толкова свързани със съдържанието на конкретния сайт.

Лесен начин за откриване на нерентабилните рекламодатели е Adsblacklist – полезен инструмент за чуждоезични реклами и никак толкова за български.

Добър подход за извеждане на по-свързани със съдържанието реклами е като се окаже на Google кое всъщност е основното съдържание – секционно таргетиране. Това става с помощта на два коментара – единия за начало, а другия за край на основното съдържание. Ето и пример:

<!-- google_ad_section_start -->
Тук съдържанието, което google да използва с предимство при
определяне на рекламните елементи.
<!-- google_ad_section_end -->

Google разрешават и обратния вариант, чрез който може да се оказва кое съдържание да не се използва за избор на рекламите:

<!-- google_ad_section_start(weight=ignore) -->

Чрез поставянето на тези специални коментари, в HTML кода на сайта, се подчертава основното съдържание на страница, така бота по-лесно откриват и таргетират рекламите.

След тестовото пускане на google_ad_section в статиите на notrial.info се оказа, че резултатите са силно обнадеждаващи! Изчезнаха безумните реклами на автомобили – все пак сайта е IT насочен, а не към авто сферата.

Leave a Reply

CommentLuv badge