Оптимизация на PHP

Това е първият ми пост в категория PHP оптимизация, в която ще се опитам да изнеса колкото се може повече практически опит, постигнат в работата ми като PHP програмист. Надявам се да бъде от полза на колкото се може повече хора, тъй като вярвам, че нуждата от подобна информация се увеличава всеки ден с всеки нов сайт.

Забелязвам, че много хора, тепърва навлизащи в света на уеб програмирането, срещат прости (поне за мен) проблеми, чието решение се намира доста трудно без чужда помощ или въз основа на много проби и грешки или разбира се с много четене. Ето тук ще се опитам да се включа и да помогна.

На кратко: занимавам се с php програмиране за уеб от 2001г и през това време съм преминал през каквили не главоболия и проблеми свързани не само с уеб програмиране, а и с оптимизация на бази данни и администрация на уеб сървъри. Ще се радвам ако успея да спестя тези главоболия, пък било то и на само един човек.

На първо място смятам да започна с основни линкове с информация:
php.net – сайта на PHP. Алманаха, който всеки php програмист трябва да има под ръка!
Eclipse – най-използваната от мян среда за писане на код. Най-добре се работи в уютна среда, за мен тази среда е Eclipse
phpeclipse – плугин за eclipse разширяващ приятно средата за писане на PHP
Apache – най-популярнит уеб сървър към момента

Има много полезни линкове по въпроса, но тъй като нямат бг превод ще ги спестя.  Ще допълвам с интересни линкове на бг език веднага щом попадна на тях. Ако имате под ръка такива, с радост ще ги добавя.

Leave a Reply

CommentLuv badge