А всъщност е толкова лесно!

Всеки, който се занимава с уеб програмиране често се сблъсква с проблемите на браузерите и най-вече, че няма еднакъв стандарт в очите на разработчиците на браузери. Самите разработчици на браузери понякога прекаляват – всякакви бози писани от разни уеб “мастери” се парсват и се изкарват в някакъв приличен формат за потребителя, но помага ли това?

Ето за пример сайта на правителството(провала) ни достига до нас гражданите с екстрата от 928 Errors, 12 warnings – за мен това си е чисто безумие! Причината за това е твърде сериозната толератност на браузерите.
Не познавам друг софтуер, които да смята грешките за нещо незначително, дори за нормално освен браузерите. Не трябва да е така!

Има едно доста лесно и елегатно решение на проблема. Необходимо е само от Google да го приемат присърце: страници, които не се валидират да бъдат избутвани назад в резултатите. Защо да го правят? Първо така ще стимулират много от мастерите и сеотата да валидират кода си, второ така от Г ще са сигурни, че посетителите им виждат това, което и уеб мастерите искат да им покажат;)
В крайна сметка печелим всички, тъй като това ще спомогне за по-бързото рендване на страниците, което пък е по-малко натоварване на компютрите ни, това води до п0-малко разходи на енергия и в крайна сметка намаляване на сметките за ток и парниковия ефект! Малко сложна връзка, но всъщност е съвсем реална:)

5 Responses to “А всъщност е толкова лесно!”

  1. По принцип не знам всички правила на Google Page Rank-a (а и те май не са публично достъпни), но мислех, че невалидираният HTML/XHTML е по-назад в индексирането. Поне в сходни сайтове с еднакви характеристики, но валиден vs. невалиден html.

  2. Марто says:

    Няма ясно изразена такава политика. Няма и конкретни доказателства за това. Всъщност , имайки предвид, че голяма част от страниците на G не се валидират, си мисля, че тази теория изобщо не е вярна и G изобщо не се вълнуват от валидацията, а само от съдържанието…
    google.bg: 63 Errors, 16 warning(s)

  3. Geo says:

    Всъщност, гугъл трябва да им пука само за крайния потребител. Ако масата хора са доволни и виждат това, което трябва (а благодарение на браузърите в повечето случаи се получава), всичко е ток.

    Иначе и аз съм ЗА подобряване поддържката на стандартите. Държа да отбележа значителните стъпки, които бяха направени последните години от IE, разработката на сайтове значително се улесни.

  4. Георги says:

    Според мен когато нещата стигнат корпоративно ниво тези принципи се изместват от комерсиалните. В този ред на мисли, ако Google имат амбиции за Chrome трябва да ги интересуват само “техните” стандарти.

  5. Марто says:

    Google винаги действат по начин по който да не карат потребителите си да гледат с лошо око на компанията. По тази причина няма да започнат да правят собствени стандарти в уеб (специално при браузерите) докато не са сигурни, че потребителя ще го хареса.
    Там е работата, че на G им е през оная работа:))

Leave a Reply

CommentLuv badge