StatPress поддръжка на кирилица

Преди известно време инсталирах блог, разбира се избраната платформа бе WordPress. За статистиките сложих StatPress. Няколко дни по-късно ми направи впечатление, че има проблем с влизанията от търсачки след търсения на кирилица. Проблема е изцяло в базата данни и трябва да се пипне таблицата на StatPress (wp_statpress):



Както се вижда от горната картинка колацията по default е станала latin1_swedish_ci. Това е и проблема! Тази колация не поддържа българските букви, съответно те стават на питанки. Проблема се решава като таблицата се прехвърли изцяло на utf-8:

Най-важните полета в случая са referrer и search. Другите не е задължително да бъдат прехвърлени на utf-8, но пък не е лошо и таблицата да бъде приведена в приличен вид.

След като се премине от latin1_swedish_ci към utf-8 mysql таблицата трябва да има следния вид:

5 Responses to “StatPress поддръжка на кирилица”

  1. Orlio says:

    Мерси за съвета.Току що го направих това.Само,че при мен беше на cp1251_general_ci.
    Преди време и WassUp правеше подобни проблеми сега гледам го, и той е на cp1251_general_ci.Сега се чудя дали да не го промнея и него?

  2. Марто says:

    На практика cp1251_general_ci е точно колацията съдържаща българските знаци. Тоест с тази колация няма да имаш абсолютно никакви проблеми с курилицата, но ще имаш проблеми с другите езици. Примерно китайски, турски и тн.
    UTF-8 генерално решава проблема, тъй като приема всички букви от всички езици.

  3. […] “StatPress”. Преди известно време писах как може да се оптимизира, така че да не изкарва питанки на мястото на кирилицата при преглед на […]

  4. go_fire says:

    В един форум наскоро ми дадоха скрипт да реша подобен проблем. Вярвам, че можеш и сам да си го напишеш, но ако има друг по-малко разбиращ, като мен:

    Като само се добавят необходимите данни.

  5. jammer says:

    Много благодаря за идеята. Аз имах същия праблем със ZenCard и търсих доста време решение.

Leave a Reply

CommentLuv badge