Как свежо.нет да бъде по-свежо…

Още от стартирането си свежо.нет ми прави добро впечатление с купчина иновативност и това много ме радва! Чистосърдечно се кефя на бърлгаски проекти, които имат свой дух и голяма сила и желание от страна на авторите си!

Разбира се като всеки нов проект има и своите недостатъци – няма какво да споменавам приимущества – всеки знае, че това е много свеж проект 😉 Това, което всеки ден радва мен и всеки от редовните посетители на свежо.нет е постоянната работа на Явор и Станислав, която развива и прави проекта все по-добър. Е стига хвалеме, сега и малко критика;)

Проекта, както всички сме забелязали има сериозен проблем с оптите за манипулация и спама.

Относно опитите за манупулация: момчетета от свежо.нет се справят завидно добре, въпреки че аз съм твърдо обеден, че алгоритъма не е напълно автоматичен;)

Относно спама: в неговата група поставям заглавията, които много точно е описал Тошко (копиране на чужди материали), както и масовото пускане на материали, без значение колко интересни са за публиката. С масовото пускане на материали самата мрежа се справя с тях – просто никой не гласува за тях и те бързо изпадат. По-сериозен ми се струва проблема с копирането на чужди трудове. Ето тук идва момента, в който отправям едно предложение: излъчването на модератори, който да следят за запазването на правата на авторите. Тези модератори, може да са хората, който най-много се навъртат и така или иначе спомагат за свежестта на проекта. Аз лично бих помогнал с удоволствие!;)

Смятам, че не трябва да бъде премахвано негативното гласуване, но то не трябва да бъде анонимно. Не виждам нищо срамно в това да покажеш, че не харесваш нещо. Дори много често бих оставял коментар точно защо не харесвам определено заглавие.

3 Responses to “Как свежо.нет да бъде по-свежо…”

  1. Ами за мен това е топ страницата. Не знам има ли много хора които да я приемат сериозно и дали някой я чте. Аз лично си харесвам много информация за четене ама това е само хилядна от това което предлагат.
    А иначе борбата със спамът си е много труден за решаване проблем. както и проблемът с копирането. Всеки може да копира текст, да го сложи на сайта си и да публикува в свежо нет новината, като това докара средно 500 посещения на страницата му.

  2. Първо, благодаря много за хубавите думи.

    Относно алгоритъма относно манипулация – напълно автоматичен е. Правилата и логиките са далеч от перфектни, но са автоматични. Както и да е, това е дълга тема без край…

    Предложението относно това да бъдат излъчвани модератори не е никак лоша във връзка с борбата със спама. За момента политиката ни е да няма такова модераторство и всичко да е базирано на потребителските гласове. Може би, просто трябва да се измисли нещо по-странично от това, което ни е познато до домента. В същност, това не е никак просто 🙂 .

    Негативните гласове и показването, кой е гласувал … това е много болна тема. Всичко, щеше да бъде пефектно ако всички мислеха, като теб и бяха така настроени. На теория е по-правилно да се показват, но на практика се получават едни войни – неконтролируеми войни. “Той ми гласува негативно, дай сега аз ще го подредя…”, “Ех, какво не му харесват моите публикации на тоя, сега ще види той, какво означава негативн глас”…. и много подобни.

    Така де, негативното гласуване е полезно за филтрирането на качествените публикации, но в много случай на практика води до негативни емоции, които са деструктивни. Това е причината да не се показват вече негативно гласувалите. Надявам се разбираш.

    Поздрави

  3. […] Калоян Цветков, Атанас Мишев и др.) и се завърши с идея за модератори, предложена от Марто Лазаров. Това е добре, щом има […]

Leave a Reply

CommentLuv badge