Цената на петрола пада, а цената на бензина се качва

В последно време все повече ми прави влечатление темата за цената на петрола и обвързването и с цената на крайния продукт под формата на бензин и дизел. Днес в dnes.bg прочетах малко нахвърлена новината точно по темата. Малко съм недоволен от новината, тъй като не ми казва нищо, което да не знам.

Като цяло аз, а й повечето хора се оповаваме на една проста логика, което обаче не съвпада с реалното положение. Цената на потрола се качва, което води до покачване на цената на крайните продукти. До тук добре, но в обратния случай, когато цената на петрола пада, то и цената на продуктите като бензин и дизел трябва да падат. Но не на това сме свидетели!

Ето няколко новини в реда на излизането им (от по-стари към по-нови) благодарение на тагинга за петрол на AlfaRSS:

Петролът се закрепи около $100 за барел – Публикувано в Dnevnik.bg преди 2 дни
Петролната търговия се задържа при 99 долара за барел – Публикувано в Dariknews.bg преди 30 часа
Петролът под 97 долара, със седеммесечен минимум – Публикувано в Profit.bg преди 26 часа
Петролът падна под 93 долара – Публикувано в Express.bg преди 24 часа
“Лукойл” повиши цените на горивата – Публикувано в Dnevnik.bg Бизнес преди 48 минути

Само на мен ли ми се губи логиката?

В коментарите към новините се изказват най-различни мнения. Направи ми впечетление, че на няколко места се изказва мнението, че според икономическите закони това било съвсем нормално. Съвсем възможно е, въпреки че според това, което аз съм учил по икономика, това не трябва да е така;)

17 Responses to “Цената на петрола пада, а цената на бензина се качва”

  1. Martin says:

    Марто в Булгаристан е така 🙂 Обаче виж сега ако цената падне днес, евтината стока ще дойде след месец два, като се дигне се вдига цената веднага.

  2. Марто says:

    Това не трябва да им се прощава! Щях да кажа, да ходим на бунт, ама вземе да ме привикат “на кафе”;-)))

  3. srtefan says:

    v Shtatite e the same guys. Daje po zle sled uragana v houston

  4. jul says:

    cenata na benzina se vdigna v Kanada i Amerika sys 15 centa v denq v koito padna pod 100$ cenata na barel.Ne samo v Bolgariq se pravqt gluposti te sa po celiq svqt..

  5. teo says:

    Taka e…

  6. Марто says:

    Странна работа! Явно икономиката си казва думата и тя е, че хората са платежоспособни и търсенето просто няма да намалее с увеличаването на цената…

  7. Bono says:

    Hora, s izvinenie, ama ne razbirate nishto za ikonomikata.

    Cenata na benzina se vdiga, zashtoto petrola se zakrepva na cena ot okolo 90 dolara – dva pyti poveche ot predi godina. Estestveno che zapasite ot star petrol privyrshvat, i za tova lukoil ( i po celiq svqt) prosto normalizirat cenata.

    A che na pryv pogled cenata pada – ama vse pak si e mnogo nad tova, koeto beshe. Osven tova dolara se vdiga i pochti premahva namalenieto na cenata na petrola V LEVOVE ;).

    Ajde stiga s toq Bulgaristan, che veche mi pisna ot negativizym v BG.

  8. Марто says:

    Bono, някак си не оценявам последния ред от коментара ти, при лоложение, че е написан на латиница…

    Относно коментара ти за цената, ще цитирам само част от една от днешните новини “Днес петролът отчете най-рязкото си понижение в последните 4 години, като слезе под 92 USD за барел”.

    Интересна е информацията на ipo.bg, която още повече потвъждава мнението на нас лаиците икономисти:
    http://www.ipo.bg/Default2.aspx?ArticleID=bb5b2446-6ea9-412a-8c4d-6559fe87f06d
    Цитирам: “Лукойл обясни поскъпването на бензина на фона на поевтиняване на петрола като каза, че търгува горивото според цените на Средиземноморския пазар”
    И малко по-надолу: “Според изчисления на ipo.bg обаче, четири от основните сортове, които се търгуват в средиземно море отчитат спад от по над 16% в цените си за последния месец”.

  9. lubomir says:

    това са бьлгарските мутри(престьпници),които искат да забогатеят бьрзо и на гьрба на народа.Така е и защото живеем в нещо,което не е дьржава.ТОВА Е ДЬРЖАВАТА НА ПРЕСТЬПНИЦИТЕ.НАРОДЕ БЯГАЙТЕ ОТ НЕЯ!!!!!!!!!

  10. Марто says:

    Любомире, ако не се лъжа ЛукОйл ги купиха руснаци. Въпроса е защо държавата им позволява своеволията!

  11. Ясен says:

    И така:
    Пикът и при Eur/Usd и при петрола е около датата 15.07.2008 съответно ~147 $ за барел и Eur/Usd ~1.60. Към днешна дата цената на петрола е около 92 $ за барел или понижение с около 37%. От друга страна към днешна дата Eur/Usd е ~ 1.42, което е спад с около 11.2%. В най-пиковия момент цената на безоловен 95 беше около 2.45 лева за литър като от тогава цената на бензина е паднала с едва петнадесетина стотинки, или около 6%. Оттук простата сметка: към 15.07.2008 един барел петрол би трябвало да е струвал на Лукойл около 180 лева, а към днешна дата би трябвало да струва около 127 лева, което е понижение с около 29%. Ако Лукойл имаха твърда схема за ценообразуване и я следваха безусловно сега бензинът А95H би трябвало да струва 2.45 лв. – 29% = ~ 1.74 лв за литър. Сметките са малко относителни и не претендирам за абсолютна точност, но грешката е в рамките на 2-3% разминаване. Съмнявам се цените на петрола на средиземноморския пазар да са много различни от тези на другите пазари или технологията да се е променила през последните два-три месеца към по-лоша. Излиза, че Лукойл ни го начукват бавничко и славничко и вероятно са направили някакво картелче с другите производители(вносители) на горива в България. Та нали все пак сме най-богатат държава в ЕС и в света като цяло.

    Надявам се с това обосновано мнение да се сложи край на спора кой крив, кой прав. Цифрите сами говорят, всичко друго е лалане.

  12. Ясен says:

    Забравих, всичко това се отнася ако Лукойл купуваха петрол, а те си го добиват сами. Така картинката се променя още повече.

  13. Bono says:

    От началото на годината петрола започва около 60 долара, а в момента е на цена 90 долара (и вероятно ще се запази на тази цена). За този перио Лукойл е вдигнала цените с … 50%. Това определено е някаква конспирация.

    Накратко Ясене, сметките ти са верни, но заключенията – грешни. Това, което сметките ти показват е, че за периоди от вида на месец, цената на бензина не следва цената на петрола.

    Което е нормално. Когато петрола беше 147 долара на барел, бензина не стана 4 лв, нали? Тези факти е лесно да се пропуснат, когато целта е да се докаже конспирация.

    А това, че Лукойл си добиват петрола не значи, че ще го продават на по-ниска цена от себестойността му.

  14. Pavel says:

    Просто хората които взимат парите, искат да печелят повече. И разбира се че има споразумение между големите доставчици на горива (лукойл, ОМВ, шел и др.) за приблизителна еднаквост на цените на горивата.

  15. MLADEN says:

    DABE DA AZ JIVEIA V LONDON I MINAVAM IZ CIALA EVROPA AMA NA VSIAKADE BENZINA POEVTINIAVA REKORDNO A NE SKACHA TOVAE V BALGARIA DOKATO IMA KOMUNISTI I DEPESARI EVTIN JIVOT NIKOGA TOVA E OT MEN

  16. MLADEN says:

    I ZA DOPALNENIE NEKA GI IZGONIM OT VLASTA AZ SAM GOTOV DASI DOIDA V BG I DA PROTESTIRAM ZA PO DOBAR JIVOT ZASHTOTO OT BG PO HUBAVO NIAMA ZATOVA RAZPROSTRANETE EDNO VSICHKI VAN ZADA DOIDE I PODOBRO VREME TOGAVA MOJE I DA IMA KONTROL NA CENITE ZASHTOT TUK E TAKA AKO EDNA KNIGA E NA CENA OT 2.50 DORI I V NAI MARKOVIA BOTIK ILI SHOP CENATA E 2.50 A NE KAKTO V BG TUK E 2.50 A V DRUGIA MAGAZIN E 10.00 TOVA SE KAZVA REGOLIRANE NA PAZARNITE CENI I GLOBATA ZA VSIAKO NEZAKONO DEISTVIE V UK E STRASHNA STRASHNA OZNACHAVA MINIMUM 5000 PAUNDA A MAKSIMUM PRI VTORO NARUSHENIE NA ZAKONA E ZATVARIANE NA UBEKTA MAGAZINA ILI DORI RAFINERIA I GLOBA V RAZMER OT 50000 DO 3 000 000 MILIONA TA KOGATO I V BG IMA TAKAVA INSTITUCIA ZA RABOTA I NADZOR NA CENITE I ZAPLASHTANETO NA RABOTNICITE TOGAVA NIAMA DA IMA SPEKOLA S KAKVOTO I DA BILO DALI GORIVA ILI HRANI I TOGAVA NIE SHTE BADEM DOBRE I NE OSHTETIAVANI ZATOVA TUK ZAKONA OZNACHAVA SILA ZASHTOTO NIAMA SHES PET ZA NEPRAVILNO PARKIRANE GLOBATA E £60 PUNDA NO DO 14 DNEVEN SROK AKO IA PLATISH AKONE STAVA £120 PAUNDA I TRIABVA DASE PLATIAT V 28 DNEVEN SROK AKONE STE NA SAD I HEM PLASHTASH GLOBATA HEM LIHVITE HEM IRAZNOSKITE PO DELOTO I NAKAZANIETO TI STAVA NE £60-£120 A £2000 I TOGAVA SHTE VIDISH DALI SHTE E TAKA A ZA KORUPCIA KAM ORGANITEZ NA REDA I DUMA NEMOJE DA STANE ZASHTO SE PITATE SHTEVI KAJA ZASHTOTO MUSE NABLIUDAVAT BANKOVITE SMETKI I RASHODI I EDNO PENI POVECHE IZHARCHENO TRIABVA DA DADESH OBIASNENIE OT KADE E DOSHLO ZASHTOTO TUK ZA VSIAKA ZAKUPENA STOKA TISE TARSI ADRES ZA JIVEENE ULICA NOMER POS KOD I NIAMA BIAGANE ZATOVA I NIAMA KORUPCIA ZA DANACHNI IZMAMI IMA NO NEOSTAVAT NE RZKRITI I KOGATO GI HVANAT ZATVOR IZENVANE NA IMUSHTESTVO I RED DRUGI NAKAZANIA MOGA DA GOVORIA MNOGO NO NE TAM E VAPROSA TOVA TRIABVA I V BG ZATOVA VECHE NIAKOI KOITO E GOTOV DA DADE TAZI PROMIANA NEKA POVEDE VSICHKI NA PRED I DASE SLUCHI TOVA KOETO SE SLUCHI PREDI DOSTA GODINI NE DA CHUPIAT PARLAMENTA A DAGO SABORIAT I ZA NAZIDANIE DA SE DADE NA POLITICITE SADBATA NA CHEOSHESKO TOGAVA SHTE IMAME KRASIVA I NEPOROCHNA POLITIKA I ZA BALGARINA SHTE IMA PO DOBAR JIVOT ZASEGA TOVAE DAITE MNENIA

  17. Ivaylo says:

    http://sites.google.com/site/benzinat/

    Как ще коментирате това?
    Цената на петрола е изчислена на база 158,987 литра в един барел и курс EUR/USD от сайта на Европейската банка.

Leave a Reply

CommentLuv badge