Събиране на изоставени коли*

Този пост е провокиран от поста на dzver. Първо го написах като коментар, но се получи твърде дълъг и реших да го пусна като блог пост.

Много се радвам, че има някаква реална инициатива за отстраняването на купчините ръжда от улиците. Силно се надявам тази дейност да не бъде запазена марка за центъра, а да продължи и към кварталите, тъй като и там огромен процент са коли спрени от движение, които нямат никакво място на обществените паркинги.

Не виждам нищо лошо в изнасянето на бизнес сградите и бизнесите извън рамките на центъра – като цяло набутването им там е създаване на предпоставки за проблеми. Това е жилищна част, която по никакъв начин не е предвидена за офиси с прилежащите необходими за това паркоместа и др.

Синята зона е нещо извратено, получено от изкривеното разбира, че офиса на всяка фирма трябва да е в центъра, а това е крайно нелогично за фирми не работещи с клиенти.

Друг е въпроса, че бизнес центровете се правят без особено умисъл. Пример за това е бизнес център Младост, до който сутрин за да стигнеш или вечер да си тръгнеш от работа е мисията невъзможна:)
Виж има примери за компании, които правят офисите си дори в покрайнините на града, но осигуряват паркомясто за всеки служител, евтина/безплатна храна в стол и парк околу офиса.
Друго си е да бачкаш в центъра, да ходиш принудително с градски или пеша на работа (тъй като няма къде да се паркира). Изживяването е неописуемо – зимата се радваш на кашлящите пенсионери, които те блъскат за да заемат мястото, към което даже не си се насочил, а лятото имаш възможност да залагаш кога за последно са се къпали ромите, с които имаш възможност да пътуваш.

*Заглавието е от оригиналния пост на dzver.

One Response to “Събиране на изоставени коли*”

  1. dzver says:

    Одобрявам изместването на офисите от центъра към бизнес центрове в кварталите. Възможно е тази синя зона да е стратегия за изместване на трафика. ББ беше казал нещо в смисъл, че като се пусне метрото всички тротоари ще станат с колчета и всички улици ще станат с платено паркиране.

    Може обаче и да не е стратегия, а работа на парче. Синята зона е доходен бизнес и може разработването й да е просто с цел едни хора да станат по-богати, за сметка на други.

Leave a Reply

CommentLuv badge