Dir.bg крадат нагло от InvestorBG

Понякога е хубаво да те копират – признават качеството на труда, но от друга страна си е изключително нагло!

Тъй като оригиналният код съм го писал изцяло аз (за InvestorBG) и го познавам перфектно не бе трудно много бързо да хвана кражбата. Това, което ми направи впечатление, че от dir.bg не са си направили труда да редактират и един ред от кода! Нагло, много нагло!

Става дума за банер система, която показва конктекстни реклами в новините на dnes.bg, tialoto.bg и investor.bg.

Направете сами разликите:

Новина в dnes.bg:
dnes-bg-novina

Новина в dir.bg
dirbg-kradci-na-sors

Веднага прави впечатление еднаквия стил на контекстната реклама “парите” и “дни”. Не за друго ами един и същи (напълно едно към едно) javascript ги генерира.

Скриптовете са на следните адрес:

оригинала в dnes.bg
копираният в dir.bg

Дори името на javascript файла не са си направили труда да променят! И двата са common.js
За да замажат малко положението от дира са премахналите първите няколко реда от common.js, в който е написано и името ми (същите редове присъстват в оригинала), както и са е опитали да скрият кода с Javascript Minify, което прави кода почти непознаваем и по-кратък. Само, че имената на променливите остават същите и кода се разпонава много лесно когато го познаваш.

Не мога да разбера как дира могат да паднат толкова ниско или просто програмистите им са толкова некъдърни, че не могат сами да напишат кода. Да плачеш или да се смееш!

За мен лично това е признание, че кода ми е достатъчно добър, че да бъде копиран. Е благодаря, а инвестор да му мислят, все пак в следващите 8-9 години кода е тяхна собственост:)

10 Responses to “Dir.bg крадат нагло от InvestorBG”

  1. Geo says:

    Колко мъка има по този свят…

  2. Марто says:

    Всъщност за дира и преди се говореше как си крадяли идеи и сорсове, ама това е едно към едно

  3. Долно – дори не знаят как да крадат. Малшанс.

  4. На това му викам програмист / икономист. Сигурно и премия е взел и почивен ден и т.н. след като се е похвалил за стореното на шефа си – Дир.бг

    Но едно им признавам … криеативни са … трябва да знаеш от къде да откраднеш все пак 🙂

  5. Martin says:

    Πредяви иск.

    Едва ли имаш патент за скрипта обаче 🙁

  6. Марто says:

    По договор пълните права в рамките на 10 години от създаването на сорса права имат само Инвестор.бг

  7. […] път когато хванах в крачка дира бе когато най-нагло откраднаха сорс писан от мен за Investor.BG […]

  8. drobesko says:

    ne vijdam kakvo losho ima ? nad 90% v internet ideite se rajdat sled kato se vidqt vednyj.Tova che sa napravili syshtoto kato tvoeto,ili copy – paste na golqma chast ot koda ne vijdam koe e loshoto….ako trqbva da sme tochno dir.bg portala e modificirana sistema,znaesh li kolko kodove ima v internet s obqsniq kak da se modificirat i t.n. tozi kod koito ti si go “pisal” sum siguren che e gotov prosto si smenil adresite ot koito da vzema informaciq…. 😉 zanimavam se s tova poveche ot 5 godini i moga da te overq che po tazi logika povecheto saitove sa “otkradnali” ot teb.

    P.S. Ne se syrdi ne zashtitavam nikogo i nishto,no kakto znaesh PHP java i html sa open source vseki ima pravo da si go copy-paste 😉 taka che ne mojesh da postignesh nishto,lichno az bih postypil kato teb,shte se qdosam mnogo normalno da e taka nqkoi shtom mi e copy truda,dori bih otishul da im napukam kratunite,no smisula go nqma za tova karai da vyrvi i ne se qdosvai 🙂

    Uspeh ti pojelavam za po natatychnite idei 🙂

  9. Марто says:

    drobesko, не се сърди, но мнението ти е на типична личност, която краде брутално без никава фантазия. Когато теб те крадат, тогава имаш право да даваш подобен коментар.

    Не бих се ядосвал толкова, ако бях копирал кода и пуснал в действие, както дира са направили. Истината е съвсем далеч и зад този код има сума отделено време, равностойно на пари отделени от фирмата, за която го правих.

    Наглостта на дира се изявава в това, че са копирали сорса, минали са го през Minify и са го пуснали в употреба. Разбира се са махнали, коментара в който се посочва автора – само за това са си направили труда – явно ги е срам, че ползват нещо на готово 😉

    бтв, не бъркай opensouce правата скрити зад GPL и разновидностите си. Това, че е отворен не е равнозначно на безплатен 🙂

  10. Киро от диро says:

    Дирникът е много смотан сайт, платена реклама маскирана като новини и цензура…

Leave a Reply

CommentLuv badge